In de afgelopen decennia is de kwaliteit van afdrukken op een printer enorm verbeterd. Waar het in de jaren tachtig en negentig gebruikelijk was om alle documenten in 100% zwart te printen is na de eeuw wisseling printen in kleur de standaard geworden. Nu kunnen we ons een printer zonder kleur niet meer voorstellen. Wereldwijd worden er daarom nu meer kleuren printers en multifunctionals verkocht dan in zwart-wit. Kleinere oplages zijn populairder dan ooit. Denk daarbij aan applicaties als brochures, presentaties, visitekaartjes en trouw- en geboortekaarten. Deze applicaties print je bij voorkeur op dik papier zodat het eindproduct stevig aanvoelt. Wat zijn daarom de aandachtspunten bij een Printer voor dik papier?
De variatie van het papier en andere afdrukmaterialen
Er zijn twee belangrijke vragen voor het printen op dik papier; welk papier ga je gebruiken en waarom? En welke printer is geschikt? Andersom kan uiteraard ook. Je hebt een printer of multifunctional en je wilt weten welk papier het meest geschikt is voor de opdracht die je wilt printen. Maar we beginnen met het papier. Papier is een van de materiaal soorten die je op een printer kan bedrukken. Maar er zijn ook bijvoorbeeld stickervellen en andere kunststof media die geschikt zijn. Daarmee kan je bijvoorbeeld op een soort raam folie printen of op niet te scheuren en water afstotend materiaal. Er bestaan ook voor geperforeerde materialen waarvan er meerdere op een vel geplaatst zijn en die je na het printen uit het papier kan drukken. Denk aan deurhangers (voor hotels, kantoor ruimtes), visitekaartjes en vouwbare doosjes (voor wijnflessen, golfballen). Met deze speciale materialen maak je van jouw printer een kleine speciaal drukkerij. Terug naar gewoon papier. Andere eigenschappen van het papier hebben te maken met de witheid, eventueel kleur, het grams gewicht en de glans. Wil je printen op stevig karton dan heb je snel een grams gewicht nodig van 200 gr/m2. Dit staat op het pak papier vermeld. Sommige professionele grafische printers voor dik papier kunnen tot wel 400 gr/m2 materiaal printen. De kwaliteit van het papier bepaalt hoe stevig het aanvoelt. De ene soort voelt steviger aan dan de andere. Belangrijk is om niet bezuinigen op de kosten van papier of andere materialen. De kwaliteit van de media is namelijk van cruciaal belang voor de levensduur van je printer en de kwaliteit van je print. Wil je weten waar je het beste jouw afdrukmaterialen kan bestellen en waar je op moet letten? Stuur ons een bericht en we helpen je graag verder.
Welke Printer voor dik papier is geschikt?
Heb je een printer en wil je weten tot welk grams gewicht papier je mag printen? Je kunt het antwoord vinden in de handleiding, via de website van de printerfabrikant en je kunt contact opnemen met jouw leverancier. Bedenk wel dat het printen op dik papier op de gemiddelde kantoor printer bedoeld is voor incidenteel gebruik. De printer wordt namelijk extra zwaar belast en bij veelvuldig gebruik vergt het meer slijtage en onderhoud. Wil je een behoorlijk volume of percentage van je maandelijkse afdrukken op dik papier gaan printen meld dit dan bij aanschaf van je printer zodat je het juiste advies ontvangt. Het is ook te overwegen om printen op dik papier uit te besteden aan een grafische specialist. Zij beschikken over professionele printers, hebben voorraad van allerlei zwaardere media en hebben afwerkapparatuur om de print te snijden, vouwen, plastificeren en of rillen. Wil je het printwerk niet uitbesteden omdat het snel geproduceerd moet kunnen worden of omdat het vertrouwelijke informatie bevat dan is het verstandig om het juiste advies in te winnen. Wil je weten welke printer voor dik papier voor jou geschikt is? Doe dan gratis de printerscan en ontvang een vrijblijvend advies. Klik hier https://www.printerscan.nl